Förstasidan eventnews.se                                         för nöjes skull


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

Artiklar som ännu inte hunnit indexeras, finner Du m h a sök-funktionen under Redigera i Din webbläsare.

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

Sveriges första snorklingsled är invigd i Sydsverige.

Se hur det går till på en snorklingsled

Första snorklingsleden invigd

 

SNORKLING. Den som tycker det är för varmt för evenemang på landbacken kan svalka sig till havs strax under vattenytan. Nyligen invigdes undervattensleden i Kollevik, i Karlshamn, som Sveriges första permanenta snorklingsled. Leden är en stig under vatten med informationsplattor på havsbotten som kan läsas genom cyklop från vattenytan. Den snirklar fram längs sand- och stenbotten i olika marina landskap. Tanken är att besökaren på det här sättet enkelt ska kunna ta del av och lära sig om de vanligaste växt- och djurarterna utanför Blekinges kust. Det vill säga vad som nu finns kvar av den. Den blöta informationen beskriver nämligen också de storskaliga Östersjöproblem som man brottas med, exempelvis övergödning och överfiske. 080731

 

FOTO: JENNY HERTZMAN


Påstått rymdbesök satte fart på Rögle

 

Just nu byggs en ny modern ishockeyarena till Rögle BK i Ängelholm. Det är tänkt att den första hemmamatchen mot Färjestad ska spelas där den 20 september. Men vad har laget egentligen för anknytning till rymdvarelser?

UFO. Guidade UFO-vandringar… nej, de har inte fått fnatt i Ängelholm. Det finns faktiskt bevarade spår efter den farkost som den 28-årige stationskarlen Gösta Carlsson påstod sig sett den 18 maj 1946, hävdar kommunens turistbyrå. Och så monumentet i betong som Gösta lät bygga till minne av mötet med varelser som han själv menar kom från en annan planet.

   Det var ju av dem som han fick det värdefulla tipset att börja plocka pollen. På det gjorde han sig en stor förmögenhet och tack vare en del av dessa pengar kom ishallen och Rögle BK till. Ängelholms kommun hävdar därmed att de har Sveriges mest intressanta UFO-observation, i form av landningsavtryck och en modell av det UFO som sägs påträffats här. Så under augusti månad arrangerar man guidade UFO-vandringar där publiken får uppleva den spännande berättelsen om pollenkungens möte i Sibirienskogens glänta. Det är guiden och skådespelerskan Catherine Jeppsson som lotsar besökarna fram till UFO-monumentet i den numera benämnda Kronoskogen. Hon återger Gösta Carlssons historia om vad som hände i UFO-gläntan den där vårdagen för 62 år sedan.

 

Rymddrogen lever kvar

Kanske får skåningarna då visshet i om Rögle BK hade befunnit sig i elitserien om Gösta Carlsson inte träffat utomjordingarna?

UFO-gläntan går att besöka under augusti.

 

Och hur gick det med det lönande pollentipset? Jo, idag har läkemedelsföretagentagit över produktionen och försäljningen av medicinprodukterna som härstammar från affärsidén Gösta menar kommer från rymdvarelser. 080730

 

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON


 

Litteratur utspridd i Sydsverige

 

BÖCKER. Ett nytt bokäventyr har startat i Sydsverige. Bland annat har kulturmagasinet Österlen 360° börjat placera ut böcker genom bookcrossing.coms koncept. I mitten av juli plockades böckerna upp av lässugna på Stationshuset i Tomelilla och inom kort kommer fler böcker sättas ut på lite olika platser runt om Österlen. Genom tillgreppet vill man skapa broar inom kultursfären. ”för att sedan se om vi kan bygga gemensamma litterära broar, kanske ända in till Malmö”, skriver magasinet i sitt nyhetsbrev. Via bokbytarsajten som är världsomspännande går det att byta böcker i alla möjliga kategorier. I skrivande stund finns ett sextiotal böcker ute på vift i Sydsverige, som bara väntar på att plockas upp av bokmalar. 080729

 

Clamp nybliven mamma på jobbet

 

NYFÖTT. Nyligen blev sångerskan Shirley Clamp och hennes Daniel föräldrar till en flicka. Enligt hennes agent har allt gått jättebra och föräldrarna är överlyckliga över deras livs sommargåva på drygt fyra kilo. En del evenemangsbesökare som har läst om sångerskans nya tillvaro undrar hur det nu blir med den planerade turnén.

   – Jag kommer att vara helt mammaledig i minst två månader. I september oktober fortsätter jag, Sanna och Sonja med inspelningen av vårt gemensamma julalbum, säger Shirley Clamp. Allt med skivan ska bli klart då för att kunna släppas i mitten av november. Då har nämligen sångtrion premiär på en julshow i Ladan, i Båstad.

   – Mitt mål är att kunna kombinera detta på bästa möjliga sätt med familj och mammaledighet, meddelar Clamp. 080728

 

Bruno K. Öijer

Bruno K. Öijer är aktuell med nya dikter och tankar. Han delar med sig av dessa i Sydsverige under hösten.

FOTO: MAYA EIZIN ÖIJER

Tänkvärda ord på sydlig väg

 

Bruno K. Öijer på turné i Sydsverige med helt ny diktsamling.

 

DIKT. Poeten Bruno K. Öijer ägnar sommaren att förbereda sin höstturné. Sedan debuten för trettiofem år sedan har han intagit en särskild position i den svenska poesin, och är en poet som entusiasmera såväl läsare som scenpublik. Det stora genombrottet kom med Medan Giftet Verkar (1990), en diktsamling som inledde den numera klassiska trilogin, där även Det Förlorade Ordet (1995) och Dimman Av Allt (2001) ingår. Det har sagts att Öijer är poeternas poet – punkarnas, 40-talisternas, 80-talisternas, anarkisternas, ja, faktiskt svenska folkets poet. I mitten av september utkommer Öijers nya diktsamling Svart Som Silver och det är i samband med det som han genomför en större turné i landet.

   – All rovdrift och våldtäkt av vår jord är en direkt spegling av den pågående skövlingen av människans inre mark. Den destruktiva bristen på mening och dom själens kalhyggen du inte kan se eller ta på är det mest skrämmande. Lika skrämmande som att leva i ett samhälle där medlidande ersatts av skadeglädje och där dom viktiga rösterna och tankarna kvävs och ersätts av utarmning och fördumning, ersätts av ett förnedringsspel i händerna på media, säger Öijer om sitt pågående arbete. Enligt honom går hans poesi ingens ärenden. Han är filosofisk och menar att det i grunden handlar om att varje människa är större än sin situation.

   – Vår framtid beror på vår förmåga att kunna känna sorg över det som gått förlorat. Livet och samhällsutvecklingen kan ta ifrån dej allt, råna dej på allt - men ingen kan ta dina minnen ifrån dej, ingen kan råna dej på din sorg, förklarar Bruno K. Öijer. Efter ett par tillfällen i Göteborg kommer han till ännu sydligare delar av landet, bland annat kulturhuset i Hässlehom, teatern i Ystad, Palladium i Malmö och stadsteatern i Lund i början av november och december. 080728


 

Författarfrossa under bokfestival i Kristianstad

Litteratur som intresserar de flesta smakriktningar och åldrar samlas i Kristianstad. En av gästerna i år är Elsie Johansson som skrivit Sin ensamma kropp, om en kvinna som sent i livet upptäcker att det går att börja om.

 

 

BOKFESTIVAL. Festivalen med inriktning på litteratur i Kristianstad är Skånes största litterära evenemang.

   – Och det är uppskattat av kommunens invånare. Enligt vår Kulturvaneundersökning besökte 12 procent av de tillfrågade mellan 13 och 69 år förra bokfestivalen. Det betyder mer än 7 000 personer, säger kultur- och fritidschefen Bengt-Åke Kjell. Det som har lockat är ungefär 170 författare som har besökt festivalen sedan starten 1999.

   Till årets träff har man lyckats locka den engelska deckarförfattarinnan Ann Cleeves, belönad med världens största deckarpris 2006, Duncan Lawrie Dagger, för bästa engelska deckare. Även den svenske deckarförfattaren Håkan Nesser har blivit internationellt uppmärksammad. Hans prisbelönta kriminalromaner har blivit de mest lästa i Sverige. Nesser gästar festivalen liksom Theodor Kallifatides, utnämnd till professor av regeringen ”för ett storartat författarskap.” och de två Augustprisvinnarna Torbjörn Flygt och Majgull Axelsson är andra prominenta gäster. Konstnären, författaren, fotografen och filmskaparen Carl Johan De Geer kommer också till Kristianstad för att presentera sin bok Jakten mot nollpunkten.

 

Författarna berättar

På festivalen kan man lyssna på författarna bakom favoritböckerna. Maria Ernestam och Denise Rudberg, vars böcker nu också ska bli film berättar om sitt arbete. Ingmar Bergmans personliga vän Mikael Timm kommer för att prata om sin mycket uppmärksammade biografi om Bergman. Åsa Moberg diskuterar Simone de Beauvoir och Florence Nightingale, och debutanten Pelle Sandstrak, som i våras kom ut med sin biografi Mr Tourette och jag, kommer till festivalen för att berätta om sin minst sagt problemfyllda uppväxt. De två historikerna Peter Ullgren och Ingvar Bengtsson tänker belysa Sveriges stormaktstid, men det blir också en lokalt förankrad festival. Det blir mer historielektioner när Föreningen Gamla Christianstad hålla föredrag och diskussion kring Lillö borgruin och andra borgar. På det litterära planet hålls en föreläsning av Gustaf Hellströmssällskapet om den kände Kristianstadförfattaren.

 

Barn och Unga

Enligt arrangören Kristianstads Kultur- och fritidsförvaltning, gör man i år en extra satsning på barn och unga. Kommissarie Tax löser tre mysterier, i en föreställning med mycket musik och spänning, där författarinnan Elsie Petrén medverkar. För barnen arrangeras även en tipspromenad, novelltävling, bildutställning av Tigerprinsen och sagodans. Premiären av musikföreställningen Dra dit papparn växer, för unga förläggs till festivalen. På Södertorg i Kristianstad finns något för äldre barn och ungdomar, författarna Mårten Sandén och Per Nilsson finns på plats, liksom illustratörer, musik, dans, bokbytarlåda och hunduppvisning.

Ceclia Hagen

Dagarna innan bokfestivalen öppnar släpper den gästande författarinnan Cecilia Hagen sin nya bok om läget efter 60.

FOTO: BONNIERFÖRLAGEN

 

Ingmar Bergman i sing egen Macbeth 1940.

Ingmar Bergmans vän Mikael Timm kommer för att berätta om regissören som här spelar Duncan i sin första Macbeth.

FOTO: STIFTELSEN INGMAR BERGMANS ARKIV

Levande böcker

För några år sedan introducerade biblioteken de levande böckerna. Under devisen ”Låna en fördom och bli kvitt den”, har låntagaren möjlighet att i lugn och ro prata med exempelvis en polis, en bög, en nykter alkoholist, en muslim eller en rom. Det innebär inga hemlån, utan samtal vid ett bord på biblioteket som i vissa fall kan bli ganska livligt. Under förra festivalen kunde man i Kristianstad låna levande böcker om en muslim, en kvinnlig Kravbonde och en rullstolsburen journalist. Under veckoslutet i augusti återuppstas idén, men den som hellre håller sig till vanliga böcker kan istället göra affärer vid bokborden där det köps och säljs litteratur. Där syns också Kristianstads egna författare med sina böcker. 080724

 

Poeten och deckarförfattaren Åke Smedberg framträder i Kristianstad. I augusti släpps hans nya bok Jag är inte den du ser.

FOTO: MARIA SÖDERBERG

Åke Smedberg

 

Bullet for my Valentine till Lund
Bullet for my Valentine

WALESMETAL. På måndag släpps biljetterna till konserterna med popmetalbandet Bullet for my Valentine. Jo, det är redan dags igen! För tre spelningar i Sverige. Efter två slutsålda konserter här för ett halvår sedan och en publik i extas nyligen under Metaltown i Göteborg har nu vintern bokats upp. I början av december kommer bandet till bland annat Lund.

   Bullet For My Valentines genombrott kom med debutalbumet The Poison, och de har synts som förband till Metallica och Iron Maiden. Nu har de mångmiljonsäljande Walesarna prisbelönats för sina hårda men melodiska riff och släppt årets album Scream Aim Fire, som sägs vara det tyngsta som Storbritanniens heta metalband kokat ihop. När de spelar på Mejeriet i Lund inleder Lacuna Coil, ett italienskt gothmetalband som annars brukar turnera med Megadeth, de har också testat scenen i Malmö för två år sedan. Publiken får denna kväll också en glimt av bandet Bleeding Trough. 080723


 

Beachhandbollfestival inte helt säker

 

STÖK. Arrangörerna och polisen har lärt sig efter fjolårets oroliga beachhandbollsfestival i Åhus och avslutningen blev ganska lugn, skriver Kristianstadbladet. Men upprörda läsare tycker inte att man kan kalla läget för lugnt när fyra personer misshandlas och nio personer tas omhand på grund av fylleri. Utöver detta påträffades runt 50 minderåriga ungdomar med alkohol.

   – Vi är mycket nöjda och festivalen har definitivt varit bättre än tidigare år, säger festivalens säkerhetsansvarige Stefan Bengtsson till tidningen. Han tror att bytet av plats för har gjort festivalen lugnare. Evenemanget hölls tidigare vid Åhus strand, i år har man flyttat arenan närmare hamnen, där vägen till och från evenemanget är bättre upplyst. Därmed har man haft procentuellt mindre stök än vad som varit under till exempel Kristianstadsdagarna. Men det har krävt resurser, som mest var 26 poliser kommenderade till Åhus mellan onsdagen och lördagen, man ville ha många poliser som syntes på gatorna. Dessa riktade också in sig på att få ner alkoholkonsumtionen. 080721


 

Världens koggar möts i stort segelevent

SKEPP. Malmös kogg, Tvekamp av Elbogen, är en identisk kopia av hur den såg ut 1392. Delar av koggen hittades av marinarkeologerna vid Fotevikens museum 1992 när man höll på med utgrävningarna utanför Skanörs hamn. Men praktiska installationer har gjorts på fartyget, som motor och inredning för att det ska kunna drivas som ett museum. Om en dryg vecka seglar koggen ut från Malmö för att ta sikte mot Rostock där världens enda sex koggar möts i början av augusti.

 

Världens största

Malmös kogg är enligt Koggmuseet den största i världen och har 25 personer ombord, från frivilligorganisationen Skeppslaget, SVEG. De kommer att klä sig i medeltida kläder och ta emot besökare ombord, visa runt och berätta om segelfartyget. För den som vill få en skymt av fartyget på svenskt vatten, går det bra att vinka av skeppet i Malmö den 30 juli strax efter lunch.

   Men ett större segelevent väntar i norra Tyskland. Malmö har haft en stående inbjudan att komma till Baltic Sail, men det är först i år som resan är möjlig. Förra året uppges 750 000 personer besökt evenemanget som har mer att visa än koggarna. En kravel, en annan typ av historiskt segelskepp, och 300 seglande fartyg finns anmälda till evenemanget i Rostock som pågår mellan den 6 och 10 augusti. Malmös kogg kommer till Lübeck och Travemunde på sin andra dag

Malmös kogg

Vid månadsskiftet beger sig den skånske koggen till Baltic Sail.

FOTO: OSCAR FALCK

 

till havs och möter där upp andra koggar för att sedan tillsammans segla i parad in i den tyska evenemangshamnen.

   – Intresset för Hansatiden och koggar är enormt i Tyskland och det är roligt att vi fått en inbjudan att åka ner och ta emot koggarna när de anländer till Rostock hamn, säger Carina Nilsson, som därmed gör sitt första officiella uppdrag som Malmös kulturkommunalråd. De andra koggarna kommer från Bremen, Bremerhafen, Kiel, Lübeck och Wismar. 080717


 

Östblocket

Malmöbandet Östblocket är en självklar gäst hos Möllevångsfestivalen. Dessa svenskar spelar Balkaninspirerad, ofta snabb och festlig musik.

Skånes artister samlas i bilfri utbrytarfestival

 

MALMÖ. Nästa helg är det dags för den tredje festivalen på Möllevången i Malmö. Det är stor skillnad på den här stadsdelsfestivalen och den större Malmöfestivalen. Den sistnämnda skeppar de lokala banden till sjöss, där de hamnar lite avsides. På Möllevången satsar man stenhårt på det lokala och har i år över 100 liveakter, merparten från regionen.

 

Grön gata

I år har man utgått från de naturliga mötesplatserna på Möllan, så Kristianstadsgatans rondell blir en och Jesusparken en annan. Den här helgen blir gatorna bilfria och förvandlas till Konstgatan eller Gröna Gatan dit vardagsrummens soffor och bord flyttats ut. Totalt har 16 musikscener raggats fram, på stora scenen i Folkets park samlas de större artisterna, som till exempel Östblocket, Miriam & Kompisarna, Patchanka och The Skandals. Torgscenen vid Möllevångstorget blir liksom förra året en blandad scen med afro, ska, balkan, folk och rock. Andra scener är Far i hatten, akustiska scenen på Ivögatan, Bodoni på Bergsgatan som kör bara hårdrock, samt Reggaescenen på Falsterboplan med artister från hela Skåne och Köpenhamn. 080715


 

Ekebofestivalen blev film

 

FESTIVALFILM. Dandsbandsfestivalen utanför Munka Ljungby som årligen lockar tiotusentals besökare har förevigats. Den 64-årige filmaren Klas Harder har spelat in en film om festivalen som heter En del av vårt liv med Ekebo.

Han har ägnat två år att filma verksamheten på danspalatset Ekebo och värdparet Bertil och Elvy Johnsson.

  – Jag dansade där redan på 60-talet. Det händer fortfarande att jag tar en svängom där, även om jag inte orkar fullt lika mycket som då. Paret Johnsson har hållit i verksamheten sedan starten, berättar Harder för HD:s nätupplaga. Bertil Johnsson har nu fyllt 90 år och i filmens andra del, En liten bit av mitt brokiga liv, låter han tittarna ta del av hans liv, först som dräng i Kullabygden och sedan de spännande projekten. I filmen medverkar också den skånske musikern Danne Stråhed, Sten & Stanley och andra orkestrar med anknytning till festivalen. Klas Harder har även gjort en film om Tommy Roos för några år sedan och i höst ska han föreviga en annan känd, men ännu hemlig, artist. 080715

Bertil Johnsson, Ekebo.

Bertil Johnsson i Ekebo.

FOTO: BERT LUNDQVIST


 

Gudrun stormar in på Kiviks marknad

Gudrun Schyman

Politikerna Gudrun Schyman, Sofia Karlsson och Devrim Mavi söker gärna upp folk under olika evenemang för att tala politik.

FOTO: PANGBILD/SUNNA

 

MARKNADSPOLITIK. Det är egentligen politikerveckan i Almedalen på Gotland som brukar kallas för politikens Kiviks marknad. Men idag börjar den riktiga marknaden på Österlen, med en helt annan publik och då passar Feministiskt initiativ på att hyra en marknadsplats. Där erbjuder partiet feminister till EU-parlamentet.

   – Jag gillar att prata politik på ställen där människor ändå är. På Kiviks marknad finns det tid till både samtal och diskussion. Folk strosar runt och har inget emot att stanna till för en kopp kaffe och lite prat om det kommande EU-valet, säger en av partiets talespersoner, Gudrun Schyman (fi). Hon är bosatt i Simrishamn och titulerar sig numera som frilansfeminist. Förutom opinionsbildare anlitas hon också som föreläsare och tvekar inte att blanda evenemang och nöje med politik. Schyman tyckte att det under Almedalsveckanvar för få politiker som tog upp valet till EU-parlamentet nästa sommar.

   – Det verkar finnas en beröringsskräck när det gäller EU-frågor. Vi tänker ställa upp i EU-valet och vi tycker det är självklart att redan nu börja prata med människor om varför det behövs fler feminister i EU-parlamentet, meddelar Gudrun Schyman. 080714


 

Mexikansk folkmusik på sundstrapporna

LATINO. Senare i veckan ljuder mexikanska toner över Öresund när sångerskan Edith Tamayo intar Dunkers kulturhus torsdagsevenemang Trappor mot Sundet. I denna tredje sommarkonsert, som är helt gratis, förs Mexikos musikaliska traditioner till Skandinavien.

 

Upptäckt av Beltrán

Hon började som ung flicka sjunga på festivaler, i tv och radio i sin hemstad Sinaloa i Mexiko. Hennes karriär tog fart på riktigt när folkmusikern Lola Beltrán presenterade henne på en festival. Nu är det tretton år sedan Edith Tamayo kom till Europa och här har hon jobbat med teater, tv och samarbetat med artisterna Juan Gabriel och Amparo Ochoa. Hon bor nu i Köpenhamn och bildade förra året musikgruppen Latincacao, med fem andra latinamerikanska musiker. De spelar folkmusik från hela kontinenten och repertoaren består av både traditionell och nyskriven musik inom flera genrer – tango, cueca, son, ranchero och corridos. Det här är slagverks- och gitarrbaserad musik som brukar få publiken att vilja dansa. 080714

 

 

Edith Tamayo sjunger till musik av gitarr, charango, kontrabas, congas och cajon.

FOTO: STEFAN WULLF

Edith Tamayo

Malmöfilmare kritiserar public service

MUSIKVIDEO. Malmömusikern och filmaren Cecilia Nordlund fick uppdraget att producera musikvideon till 300 slow days in a row, med Titiyo och Marit Bergman. Enligt Skånska Dagbladet spelas videon in med enkla medel, en Sony PD 150-kamera, en minidv-kassett och en frivillig ljussättare. Något mer avancerat fanns det inte utrymme för i budgeten. Nordlund som har ett förflutet som sångerska i Monkeystrikes och The Souls ställde upp gratis eftersom hon tror att musiker idag inte har några pengar på grund av svikande skivförsäljning. På fem timmar spelades videon in i Malmö – snabbt, enkelt och billigt.

 

Public service kräver kvalitet

Men kvaliteten kan bli lidande. Enligt Cecilia Nordlund spelar Sveriges Radio inte upp låtar i Mp3-format, utan föredrar produktioner av musikbolagen. Och public service-tv kan rata den nya videon.

   – SVT tar bara emot musikvideos som är överlagda på betaband, vilket är skitdyrt, säger Cecilia Nordlund till tidningen. SVT säger att alla format välkomnas, men att materialet måste hålla en viss standard, även om det inte är lika noga på webben som i tv-rutan. Anledningen till att Sveriges Radio inte sänder Mp3 är att ljudet blir för dåligt i deras publiceringsprogram. Chefen för produktionsteknik Hans-Erik Järvenhag bekräftar påståendet att andra format än Mp3 föredras, men han menar att det inte alls behöver bli dyrare. 080714


 

Utbildning mot krogvåld och fylla

 

SAMHÄLE. Nu har samtliga av 33 skånska kommuner genomfört utbildningar i ansvarsfull alkoholservering. Totalt har 1 500 skånska krögare och restauranganställda deltagit i kurserna som Länsstyrelsen kört sedan 2006.

   – Utbildningen ger trygghet och säkerhet i konsten att servera alkohol enligt alkohollagen. Personalens kunskaper är ovärderliga för att gästerna i sin tur ska trivas och känna sig trygga på krogen, säger Siv Gyllix, projektledare på Länsstyrelsen i Skåne län. Serveringspersonal i södra Sverige har fått lära sig en metod i tre delar: samverkan mellan kommun, polis och branschen, utbildning i ansvarsfull alkoholservering och förstärkt tillsyn. Målet med arbetet är att minska våld och skador som uppkommer i samband med för hög alkoholkonsumtion på krogen. Det uppnår man genom att inte servera underåriga eller berusade personer. Alkohollagen är en social skyddslag som kan ge böter eller upp till sex månaders fängelse om man serverar en berusad gäst eller en underårig.

 

Kommunala beslut återstår

Nu har metoden utvärderats, Statens folkhälsoinstitut har tagit fram en rapport som bland annat visar hur kostnadseffektiv metoden är. För varje satsad krona i projektet sparas 39 kronor för uteblivna kostnader i form av polisutredningar, sjukvård, rättegångar med mera.

   – Nästa steg för kommunerna är att ta beslut om att metoden ska ingå i den ordinarie verksamheten. Många har redan tagit ett sådant beslut men långt ifrån alla, säger Siv Gyllix.

   Alkoholkonsumtionen har ökat sedan mitten av 1990-talet. År 1996 uppskattades den totala årliga konsumtionen till 8,4 liter ren (100 procent) alkohol per invånare som är 15 år eller äldre. År 2005 låg nivån på 10,2 liter och de senaste åren uppskattas konsumtionen vara stabil eller något minskad.Bakom den totala konsumtionsökningen ligger ökade antal dryckestillfällen, men mönstret av veckoslutsdrickande kvarstår.

Servering i baren

Mest dricks det nu under sommaren och vin- och starkölskonsumtionen är det som ökat mest.

FOTO: ARKIVBILD eventnews.se

 

 

 

Män dricker mer än dubbelt så mycket alkohol som kvinnor, men kvinnorna har ökat sin konsumtion, det märks tydligast i gruppen 50-75 år. 080711

Källa: FHI

 

AV LILL ERIKSSON

 


 

Roskilde sålde mer glass än biljetter

 

DANMARK. Nu är Roskildefestivalen över och det konstateras att man i år hade mindre kriminella problem än vanligt. Kanske beror det på att publiken till viss del svek och att inte så många kom. Men biljettförsäljningen blev inte så dålig som festivalledningen först befarande.

 

Biljettbedrägerier

Dels köptes inträdesbiljetter för 120 000 danska kronor med stulna betalkort och såldes sedan vidare på svarta marknaden. Problemet är inte nytt så biljettföretaget var tidiga att kontrollera bedrägerierna och drog tillbaka drygt 70 biljetter.

   – Vi har tagit kontakt med kreditkortsbolagen och fått dem att gå igenom misstänkta transaktioner. Saken är polisanmäld och utreds nu, säger Billetlugens vd Jeppe M. Jensen till Politiken.dk. Biljetterna kollades extra noga i entrén till festivalområdet och om biljetten visade sig vara tillbakadragen på grund av att den köpts på olaglig väg, kom besökaren inte in. Även de som köper biljetterna i andra hand kan åtalas och dömas, enligt Jensen bör man vara vaksam om en biljett bara kostar 500 danska kronor.

 

Målet innebar underskott

Men en vecka innan festivalstarten fanns också problemet med tiotusentals osålda lagliga biljetter. För att få fler besökare sålde man därför biljetter vid ingången. Arrangören klarade målet att åtminstone sälja 65 000 av 75 000 biljetter. Även det skulle innebära ett underskott på fem miljoner kronor i förhållande till budgeten, enligt tidningen Berlingske Tidende. Festivalen som engagerar cirka 25 000 frivilligarbetare sålde till slut cirka 67 000 biljetter och har redan påbörjat planeringen inför nästa års öppnande den 28 juni 2009.

   – Vi tror förklaringen till att försäljningen går dåligt är fjolårets massiva regnväder. Det regnade också 2004 och året efter kom markant färre besökare och de som kom var i genomsnitt yngre. De vuxna orkade helt enkelt inte med all gyttja, förklarade festivalens talesperson Esben Danielsen till tidningen. Det väderproblemet hade man inte i förra veckan, då det var konstant sol från söndag till söndag och mer än 80 000 glassar fick slinka ner i de varma besökarna. 080711


 

Akvarium

Danskt akvarium blir större

 

 

VATTENRIKE. Ett stort akvarium ska byggas på Amager i Danmark. Det ska heta Den Blå Planet och blir Nordeuropas största och mest moderna akvarium med utsikt mot både Kastrups hamn och Öresundsbron. Satsningen är en del i målet att fyrdubbla antalet besökare på Köpenhamns befintliga akvarium, från cirka 162 000 till 700 000 personer om året. Placeringen blir högt på en kulle, för att synas på långt håll. Det kommer också att förses med en egen hamn, så att skolelever ska kunna segla ut i sundet. 080710


 

Tre killar i evenemang för bara tjejer

 

DAMERNAS. När producenten David Stenmarck återigen arrangerar Ladies Night över hela Sverige blir det som namnet antyder en helkväll för bara tjejer. Tanken är att showen ska ge något för tjejer i alla åldrar, så i höst engagerar man artisten Martin Stenmarck, komikern Henrik Hjelt och Hollywoodstjärnan Peter Stormare – killar med stort K enligt arrangören. De turnerar hela september och oktobover, men för sydsvenskars del ligger de senare föreställningarna i Göteborg, Karlskrona och Malmö närmast till hands.

   I år är det alltså en helt ny show, men premisserna är de samma. Killarna underhåller och den kvinnliga publiken låter sig roas till middagsunderhållningen. Efter showen blir det dans och kanske ett möte med artisterna för den som vinner ett backstagepass till den efterföljande VIP-festen. 080708

 

Tennisen igång i Båstad

 

SWEDISH OPEN. Igår kväll inleddes tennistävlingarna i Båstad, Catella Swedish Open i finaste tennisväder. Det var årets semifinalist i Wimbledon, Marat Safin, som fick inviga och klippa bandet inför knappt 6 000 åskådare.

 

Inte bara tennis

Förutom tennis fick speakern Per Forsberg presentera även akrobaterna i gruppen Air Wipp som bjöd på en halsbrytande uppvisning. Idolstjärnan Måns Zelmerlöf hade också hittat till tennisstaden tillsammans med dansare och kör.

   Men publiken kom så klart för att se tennis. Juniorer från Helsingborgs Tennisklubb fick möta toppspelarna Tommy Robredo, Robin Söderling, Fernando Verdasco och Thomas Berdych i dubbel. Juniorena vann den första matchen mot Tommy och Robin, men besegrades av Fernando och Thomas. Det blev många andra roliga dueller. Joakim Nyström och Johanna Larsson mötte Mikael Pernfors och Diana Eriksson i en tät match med stort showmanship. Dagens stora prestigemöte stod dock mellan Stefan Edberg/ Magnus Larsson och Thomas Johansson/Simon Aspelin i ett set. Edberg/Larsson pressade motståndarna, men besegrades till slut av Sveriges representanter i OS.

   När Sven-Erik Magnusson från dansbandsorkestern Sven-Ingvars lett nationalsången startade en särskild aktivitet för de mindre där världsstjärnor som Henrik och Joel Lundkvist, Erika Johansson, Thomas Ravelli, Kenny Jönsson, Stefan Edberg med flera involverades. Idag spelas första omgången i dubbel och singel, på söndag avgörs finalerna. 080707

Måns Zelmerlöv

Måns Zelmerlöv. FOTO: LILL ERIKSSON


 

Företag tävlar om att bygga konserthus

 

NYBYGGE. Det blir svenska, danska och tyska företag som ställer upp i den arkitekttävling som Malmö stad utlyst för att hitta rätt partner när en ny anläggning med bland annat nytt konserthus ska byggas. Det kommer att byggas i centrala Malmö och blir en kombination av tre fristående delar; konserthus, kongressanläggning och hotell.

   Det var den 30 juni, som kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade att bland annat NCC, Skanska och Wihlborgs Fastigheter ska få vara med i tävlingen.

   – Detta borgar för att vi får en anläggning av yppersta världsklass och som kommer att få en fantastiskt positiv betydelse för Malmö som evenemangs- och besöksstad, tror kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (s). Intresset för att medverka i projekt- och markanvisningstävlingen har varit stort, totalt har man utvärderat 17 intresseanmälningar från olika företag. En jury har utsetts för att välja ut vilket av förslagen som ska ligga till grund för den nya anläggningen. Förslaget presenteras i början av nästa år och bygget ska stå klart 2012. 080707


 

Besökare och utlåning minskar trots evenemang

 

Musik, underhållning och föreläsningar – biblioteken arrangerar massor av evenemang för att locka besökare. Ändå sviker allmänhetens intresse.

 

BOKEVENEMANG. Under förra året arrangerade biblioteken i Sverige 66 000 olika publika aktiviteter för att locka nya besökare. Två av tre aktiviteter riktade sig till barn och ungdom, som till exempel sagostunder och teaterföreställningar. Men enligt Statens kulturråds senaste statistik fortsätter besökarantalen till biblioteken att sjunka. Förra året kom 68 miljoner besökare till de svenska biblioteken, 43 miljoner till huvudbiblioteken och 25 miljoner till filialerna. Det är en minskning med fyra procent jämfört med 2006 då mer än 71 miljoner besök registrerades.

 

Både besökarantal och utlåning minskar

En majoritet av biblioteken i Sverige anordnade under 2007 berättar- eller sagostunder och två av tre bibliotek anordnade teater- eller trolleriföreställningar. Tre av fyra bibliotek anordnade författarbesök och nio av tio bokprat eller boksamtal. Hälften av biblioteken uppger att de haft olika aktiviteter för att öka personers kunskaper i dator- och Internetanvändning. Men under 2007 kom bara 2,6 miljoner aktiva låntagare som lånade närmare 69 miljoner böcker, skivor och filmer. Det är en minskning av den totala utlåningen med två procent sedan året innan. Det är framför allt utlåningen av skönlitteratur för vuxna som har minskat. 080704

Fotnot.

Vad händer på Ditt bibliotek i sommar? I till exempel Kävlinge arrangeras en gratis kortkurs i berättande i slutet av augusti. I Växjö har stadsbiblioteket öppet som vanligt i sommar, där många kan läsa samma böcker och sedan träffas och prata om sina bokupplevelser i höst. Biblioteket arrangerar också eftermiddagar med hälsoboktips varje måndag och torsdag fram till den 14 augusti.


 

Sommarkyrka på Ven
FOTO: HJÖRDIS THELANDER

Möt medeltida munkar och deras musik i kyrkan på Ven

 

SOMMARKYRKA. Idag öppnades Sankt Ibb:s gamla kyrka på Ven för allmänheten, med ett särskilt medeltida tema. Kyrkan är från 1200-talet och ligger högst upp på kyrkbacken, med en vidunderlig utsikt över sundet. Förutom det unika läget har kyrkan dessutom en intressant historia. Det var den som besökarna idag fick veta mer om när kyrkan förvandlades till öppen sommarkyrka och musikaliska och kunniga munkar guidade genom tidsepoken. Under några enstaka sommarkyrkodagar nu i början av juli pågår evenemanget med tre guidningar på eftermiddagen, samt fika och levande medeltidsmusik. 080703


 

Svensk orkester så in i Norden

 

NORDENTURNÉ. Bo Kaspers Orkester ger sig ut på en konserthusturné i Norden i november. Då framför det 15-årsjubilerande bandet både gamla och nyskriva låtar i samtliga nordiska länder utom Island. För sydsvenskars del ligger ett par spelningar i slutet av november i Köpenhamn eller Göteborg närmast till hands. Just nu arbetar Bo Kaspers Orkester med uppföljaren till albumet Hund som sålde drygt 100 000 exemplar i hela Norden, trots enbart låtar på svenska. Det nya albumet släpps i samband med turnén. 080703

FOTO: ARKIVBILD eventnews.se

Bo Kaspers Orkester

 

Jonas Gardell

Jonas Gardell gör singel-föreställning i Ystad

 

 

ALLSÅNG. Jonas Gardell kommer till Skåne i sommar. Han planerar göra en enda uppföljare av förra årets ”Allsång på Vasan”, som han gjorde tillsammans med Tomas Alfredson på den klassiska Vasateatern i Stockholm. När han kommer till Ystad teater i början av augusti sjunger han och ett antal hemliga gästartister allsång tillsammans med skåningarna. 080702

 

 

Jonas Gardell gör en singelföreställning med allsång i Ystad.

FOTO: LIVE NATION


 

Bara biografer håller ljudnivån

 

BULLER. Musik är trevligt, men också en orsak till att människor utsätts för höga ljudnivåer på fritiden. Nu oroar sig Socialstyrelsen för att hörselskadorna blir fler och allvarligare eftersom ljudnivåerna på den musik som spelas på diskotek och på andra ställen har ökat. Men ännu vet man inte hur stor del av hörselnedsättningarna som orsakas av den här typen av buller.

 

Var fjärde överskred riktvärden

Socialstyrelsen genomförde 2003 ett regeringsuppdrag med syftet att utvärdera om regelverket kring höga ljudnivåer följs. Det visade att många av de kontrollerade diskoteken överskred de rekommenderade högsta ljudnivåerna. Två år senare gjordes därför ett nationellt tillsynsprojekt om höga ljudnivåer från musik. I den undersökningen framkom att var fjärde undersökt verksamhet överskred riktvärdena för höga ljudnivåer. Socialstyrelsens undersökning70 visade att det framför allt gäller festivaler och andra konserter, där 42 procent av de undersökta verksamheterna överskred de gällande riktvärdena. Motsvarande andel bland de undersökta pubarna och restaurangerna var 19 procent, och för diskoteken var siffran 12 procent. I undersökningen framkom också att var tredje teaterföreställning, 27 procent, överskred de gällande riktvärdena, motsvarande andel bland de undersökta träningslokalerna var 2 procent. Biografer var den enda typ av verksamhet som inte hade något överskridande.

   Det är arrangörerna av musikevenemang som är ansvariga att gällande regler följs. Nu har Socialstyrelsen tagit fram en särskild handbok om buller som de kommunala nämnderna ska använda i sitt tillsynsarbete. Även om de gällande riktvärdena efterlevs innebär det inte att miljön alltid är bra. Riktvärdena är ur bullersynpunkt uppsatta efter den andel störda som samhället anser vara acceptabelt, men det är inte detsamma som en god ljudmiljö. Många människor störs av buller även när riktvärdena efterlevs, därför menar Socialstyrelsen att kommunerna alltid bör sträva efter att ljudnivåerna ska ligga under riktvärdena. 080702

 

 

FAKTA Buller

 

Höga ljudnivåer kan orsaka öronsusningar (tinnitus) och förvrängningar av hur ljud upplevs (ökad ljudkänslighet). Exponering för höga ljudnivåer kan leda till en tillfällig eller permanent skada.

 

Risken för en hörselskada ökar med ljudstyrkan och den tid exponeringen varar, men beror också på ljudets karaktär. Enstaka mycket kraftiga ljudhändelser kan orsaka en omedelbar, permanent hörselskada, t.ex. skottljud eller trumslag.

 

En permanent hörselskada utvecklas vanligtvis successivt efter en längre tids upprepad exponering för höga ljudnivåer. Den individuella känsligheten varierar mycket, särskilt känsliga personer kan riskera att få en hörselskada vid ljudtrycksnivåer omkring 75-80 dB.

 


 

Nyheter juni 2008

 

Nyheter maj 2008

 

Nyheter april 2008

 

Nyheter mars 2008

 

Nyheter februari 2008

 

Nyheter januari 2008

 

Nyheter december 2007

 

Nyheter oktober-november 2007

 

Nyheter september 2007

 

Nyheter sommaren 2007

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007